google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

TO 8ο PRIDE ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Η τουρκική αστυνομία τελικά για μία ακόμη φορά απέτρεψε τη παρέλαση του 8ου Trans Pride στην Κωνσταντινούπολη. Μικρές ομάδες αποφασισμένων διαδηλωτών προσπάθησαν να φτάσουν στην πλατεία Ταξίμ, ωστόσο δεν τους το επέτρεψαν οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που προχώρησαν σε επτά προσαγωγές.
Οι ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων της LGBTI κοινότητας είχαν δηλώσει αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν τη μεγάλη παρέλαση της Κωνσταντινούπολης, παρά την απαγόρευση των αρχών «για λόγους ασφαλείας», με τις αστυνομικές αρχές να έχουν λάβει προληπτικά μέτρα για να εμποδίσουν την πορεία, όπως έκαναν και πριν από μία εβδομάδα. Η οργάνωση για την υπεράσπιση των LGBTI δικαιωμάτων, που διοργάνωσε την 8η Trans Pride Παρέλαση στην Κωνσταντινούπολη, είχε δηλώσει μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ότι δεν αναγνωρίζει την απαγόρευση και ότι θα πραγματοποιηθεί κανονικά στην πλατεία Ταξίμ.
Κωνσταντινούπολη, Gay PrideAP Photo/Lefteris Pitarakis
«Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Ταξίμ», ανέφερε στο μήνυμά της στο Facebook.
Η παρέλαση είχε προγραμματιστεί να γίνει στις πέντε το απόγευμα και ομάδες διαδηλωτών, που είχαν διασκορπιστεί ώστε να αποφύγουν τη σύλληψη, συγκεντρώθηκαν τελικά στην περιοχή Χαρμπίγε. Ωστόσο, η ισχυρή παρουσία της αστυνομίας κατάστησε αδύνατο να φτάσουν στην πλατεία Ταξίμ. 
Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης απαγόρευσε την παρέλαση για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα (τρίτη χρονιά απαγορεύσεων) και με την ανακοίνωση του το βράδυ του Σαββάτου σημείωνε ότι «περιθωριακές ομάδες» καλούν σε μια πορεία που έχει απαγορευθεί για να προστατευθούν η δημόσια τάξη και αλλά και για την ασφάλεια των συμμετεχόντων και των τουριστών. Επίσης, σημείωνε ότι «έχουν ξεσπάσει σοβαρές αντιδράσεις από διάφορα τμήματα της κοινωνίας», αναφερόμενος σε υπερεθνικιστικές και συντηρητικές οργανώσεις, οι οποίες έχουν απειλήσει να «εμποδίσουν» την πορεία.

Μέτρα ασφαλείας

Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης είχε κλείσει πολλούς δρόμους στο κέντρο της πόλης ήδη από το μεσημέρι, εμποδίζοντας την κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ κλούβες της αστυνομίας, αντλίες νερού και σημεία ελέγχου είχαν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία κοντά στην πλατεία Ταξίμ.
Κωνσταντινούπολη, Gay PrideΑστυνομικοί κατευθύνονται προς την πλατεία Ταξίμ | AP Photo/Lefteris Pitarakis
Το προξενείο των ΗΠΑ κάλεσε του Αμερικανούς πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί σήμερα Κυριακή και τους προειδοποίησε «για την αυξημένη παρουσία αστυνομίας και δυνάμεων ασφαλείας» στην Κωνσταντινούπολη.
Επίσης, τους προειδοποιούσε ότι η συμμετοχή σε παράνομη εκδήλωση μπορεί να έχει επιπτώσεις εις βάρος τους, όπως προσαγωγές ή ακόμη βαρύτερες, καθώς η Τουρκία βρίσκεται σε «καθεστώς εκτάκτου ανάγκης» από πέρυσι το καλοκαίρι.
Οι αστυνομικές αρχές, μόλις πριν από μία εβδομάδα διέλυσαν με βίαιο τρόπο την πορεία διαμαρτυρίας των μελών και των ακτιβιστών της LGBTI κοινότητας που είχαν συγκεντρωθεί στην Κωνσταντινούπολη, διαμαρτυρόμενοι για την απαγόρευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

lgbtgreece news-ΝΕΑ, ΤΑΙΝΙΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ-LGBT GREECE BLOG Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.