google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

«Mobile School»:Ένα μαγικό κουτί γνώσης στη Θεσσαλονίκη

Με μαγικό κουτί, που ανοίγει τον κόσμο της γνώσης στα παιδιά, παρομοίασαν το “Κινητό Σχολείο” (MobileSchool) μέλη της Κοινωνικής Οργάνωσης Υποστήριξης Νέων “Άρσις” και της ΜΚΟ “Praksis”, παρουσιάζοντας τις δράσεις αυτού του εργαλείου μη τυπικής μάθησης, το οποίο πραγματοποιεί παρεμβάσεις στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία οκτώ χρόνια σε συνεργασία με το βελγικό οργανισμό “Mobile School”. “Προσεγγίσαμε παιδιά στο δρόμο, ρομά και πρόσφυγες με στόχο την ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησής τους στην εκπαιδευτική διαδικασία”, ανέφερε ο Νίκος Φτιάκας από την “Άρσις” σε εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος. Ανακοίνωσε δε ότι ένα νέο “Κινητό Σχολείο” έρχεται στην πόλη συμβάλλοντας στη μεγαλύτερη ανάπτυξη της δράσης και στο άνοιγμα των οριζόντων του προγράμματος.
Το πρόγραμμα “Mobile School” ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη το 2009 με τη συνεργασία των ΜΚΟ “Άρσις” και “Praksis”. Δραστηριοποιείται στις περιοχές του Δενδροποτάμου και του οικισμού ρομά στην περιοχή της Περαίας. Βασικός στόχος των δύο οργανώσεων είναι μέσα από μεθοδευμένες παρεμβάσεις στις κοινότητες των ρομά να βρεθούν κοντά στα παιδιά που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και την απόρριψη.
Παράλληλα με τις παρεμβάσεις στους οικισμούς το “Κινητό Σχολείο” μέσω της “Άρσις” επισκέπτεται σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πραγματοποιώντας εργαστήρια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στους μαθητές με θεματικές όπως τα δικαιώματα των παιδιών, ο ρατσισμός, η παιδική εργασία, η βία. Τέλος το “Κινητό Σχολείο” συμμετέχει σε κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πόλη και οργανώνει εργαστήρια ενημέρωσης σε δημόσιους χώρους, με στόχο την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σε ζητήματα που σχετίζονται με την παιδική προστασία.
Εργαλείο μη τυπικής μάθησης για τα παιδιά του «περιθωρίου»
Το “Κινητό Σχολείο” έχει βασικό σκοπό την προσέγγιση, τη βοήθεια και την επανένταξη των παιδιών που βρίσκονται στο περιθώριο, καθώς και των οικογενειών τους σε κάποιο καθεστώς ζωής. Πιο αναλυτικά μία ομάδα από ειδικά εκπαιδευμένους εθελοντές από διάφορες ειδικότητες -κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι και εκπαιδευτικοί- πραγματοποιούν επιτόπιες streetwork παρεμβάσεις, με εβδομαδιαία παρουσία σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης και ομάδες στόχου τόσο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (ρομά και προσφυγικός πληθυσμός) όσο και παιδιά τυπικής εκπαίδευσης.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα εργαλείο μη τυπικής μάθησης με διαφοροποιημένη προσέγγιση ανάλογα με το εκπαιδευτικό υπόβαθρο επιμέρους ομάδων των παιδιών. Οι βασικοί άξονες περιλαμβάνουν λεξιλόγιο, ανάγνωση, αριθμητική, όλα σε πλαίσιο μη τυπικής μάθησης, παιχνίδι, δημιουργική απασχόληση και συζήτηση για κοινωνικά ζητήματα, εστιασμένα σε διαπροσωπική επικοινωνία. Το πρόγραμμα καλύπτει παιδιά από 4 έως 17 ετών.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

lgbtgreece news-ΝΕΑ, ΤΑΙΝΙΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ-LGBT GREECE BLOG Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.